• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Informatie POD's

POD's..Wat zijn dat?

POD's, POD systemen of POD e-sigaretten zijn eenvoudige e-sigaretten van een klein formaat. Deze e-sigaretten maken gebruik van cartridges die POD's genoemd worden. Sommige POD's dienen gevuld te worden door de gebruiker, andere zijn door de fabrikant gevuld. Op de wegwerpers na zijn alle POD's middels een USB aansluiting oplaadbaar.

Alle sets worden geleverd met een gebruiksaanwijzing zodat het altijd duidelijk is hoe het apparaat is te gebruiken.

Zoals bij alle e-sigaretten wordt er ook bij POD's een vloeistof verwarmd dat voor een damppluimpje zorgt. Doorgaans is de damp die vrijkomt van POD systemen geringer dan die van standaard e-sigaretten.

Kortom een POD systeem is gewoon een eenvoudige mini e-sigaret.

Eerste e-sigaret of al bekend?

Heeft de klant al eerder een e-sigaret gehad? Beviel deze niet of is hij gewoon opzoek naar iets nieuws? Het kan allemaal. Bedenk wel dat de keuze voor een e-sigaret erg persoonlijk is. Ook is het erg van belang dat de klant zich goed laat informeren. Bij een verkeerde e-sigaret belandt deze al snel in een laatje en kijkt de klant er niet meer naar om.

Weet dat er verschillende e-sigaretten zijn die allemaal hun eigen kenmerkende eigenschappen hebben. Kijk dus naar de specificaties van de producten en lees de informatie die erbij staat.

De POD systemen produceren minder damp dan geavanceerde e-sigaretten. Daarentegen zijn ze wel zeer eenvoudig in gebruik.

 

Zelf vullen of voorgevuld?

Dit is de keuze die een klant eerst zal moeten maken. Wil hij zelf de POD e-sigaret (her)vullen met e-liquid of wil hij gebruik maken van voorgevulde cartridges?

Even de verschillen op een rijtje:

Voorgevulde POD's

 • Eenvoudig in gebruik
 • Geen gedoe met e-liquid
 • Geringe keuze uit smaak
 • Geringe keuze uit nicotinegehalte
 • Cartridges zijn voor eenmalig gebruik

Hervulbare POD's

 • Zelf vullen en hervullen met e-liquid
 • Ruime keuze uit smaak
 • Ruime keuze uit nicotinegehalte
 • Kan goedkoper zijn op langer termijn

De smaak en belevenis zullen bij beide systemen gelijk zijn. Ook de dampproductie zal niet verschillen. POD cartridges zijn merk en type gebonden. Het is dus niet mogelijk om te switchen tussen verschillende POD's van diverse fabrikanten.

Heb je gekozen voor een voorgevuld POD systeem? Dan kun je daar meestal geen hervulbare POD's mee combineren en vice versa. Er zijn wel merken, zoals Migo, die POD systemen hebben ontworpen waarbij dit wel kan.

Keuze op basis van model

Als de klant een keuze gemaakt heeft uit het soort POD systeem gaat hij kijken naar het model. Het zijn allemaal kleine e-sigaretten die makkelijk in de hand passen. Toch verschillen sommige merken in vorm. Ook is er vaak keuze in kleur. Dit zijn persoonlijke keuzes en zeggen verder niks over de kwaliteit van het product.

Keuze op basis van specificaties

Naast het maken van een cosmetische keuze, kan het van belang zijn ook te kijken naar de specificaties van de POD e-sigaret. Net als bij alle andere e-sigaretten verschillen POD systemen ook in specificaties zoals;

 • Inhoud tank;
  Bij POD systemen wordt de tank POD of POD cartridge genoemd. De inhoud zegt iets over de hoeveelheid e-liquid die de tank kan bevatten. Dit wordt weergegeven in ml of milliliter.
 • Capaciteit batterij;
  De capaciteit van de batterij zegt iets over hoe lang de batterij mee gaat voordat deze weer opgeladen dient te worden. Dit wordt vaak uitgedrukt in mAh's. Hoe hoger het aantal mAh's, des te langer de batterij mee gaat.
 • Airflow controller;
  De airflow is de luchtstroom binnen de POD cartridge. Het bepaalt hoe los of stug je een hijsje kunt nemen. Bij sommige POD systemen is dit (minimaal) in te stellen.
 • Vuurknop;
  De meeste POD systemen vuren automatisch. Dit betekent dat wanneer je inhaleert je direct damp in de mond krijgt, zonder dat je hiervoor een knopje hoeft in te drukken. Toch zijn er POD systemen waarbij er wel een knopje ingedrukt dient te worden tijdens het inhaleren. Zo'n knopje wordt de vuurknop genoemd. Een vuurknop kan als voordeel hebben dat de damp sneller vrijkomt.
 • Instelbare batterij;
  Bij standaard e-sigaretten komt het vaak voor dat de batterij een instelbaar vermogen heeft. Zo kun je als gebruiker kiezen voor meer of minder damp. Bij POD systemen komt dit soms ook voor, via een knop kun je dan het vermogen of de 'power setting' bepalen.

POD Batterij

De batterij van een POD systeem wordt ook wel device of POD device genoemd. Sommige merken leveren naast het complete starters-sets ook losse batterijen. Dit om een oude batterij te vervangen of gewoon om er één extra op zak te hebben. Maar het kan ook zijn dat een bepaald merk enkel het device levert en er geen POD's meegeleverd worden in de starterset.

De capaciteit van de batterij wordt weergegeven in mAh. De allereerste keer dat een batterij oplaadt, vindt deze het fijn helemaal opgeladen te worden. Daarna maakt het niet uit wanneer de batterij van of aan de lader gaat.

E-liquids

E-liquids zijn de vloeistoffen waarmee gedampt kan worden. Ze komen voor in diverse smaken en er is vaak keuze in het nicotinegehalte. E-liquids bevatten geen tabak en zijn vrij van teer. Omdat nicotine een irriterende en verslavende stof is, worden e-liquids afgeraden voor niet-rokers, vrouwen die borstvoeding geven en/of zwanger zijn. Er bestaan ook nicotinevrije varianten, hetgeen het grootste verschil is tussen traditioneel roken en dampen.

E-liquids worden verkocht in flesjes met een maximale inhoud van 10 ml. Deze flesjes zijn bedoeld om zelf de e-sigaret mee te vullen. Bij voorgevulde POD cartridges zit de e-liquid al in de POD en deze kan niet hervuld worden.

In e-liquids zit geen tabak, dus de kans dat de klant zijn eigen tabaksmerk terug vindt in een e-liquid is nihil. Het is dus naast het vinden van de juiste smaak ook even kijken naar de belevenis. Hoe voelt de kriebel in de keel, de druk op de longen en de smaak in de mond.

Alle e-liquids kunnen met elkaar gemengd worden. Om zo tot een gewenst nicotinegehalte te komen of een zelf bedachte smaak.

PG & VG

De basis ingrediënten van e-liquids zijn propylene glycole (PG) en vegetable glycerine (VG). Beide stoffen hebben eigen kenmerken; PG laat zich makkelijker mengen met de smaakstoffen en VG voelt zachter aan in de keel. Ook kan PG voor sommige personen allergeen zijn.

De PG en VG verhouding wordt altijd vermeld bij voorgevulde POD's en e-liquid flesjes.

Nicotine tabel

Naast het kiezen van de juiste smaak, is ook het kiezen van het nicotinegehalte van belang. Het verschilt per persoon en per e-sigaret welk nicotinegehalte gewenst is. Hieronder een tabel die u een beetje op weg kan helpen bij het adviseren. Wijk er gerust van af als de ervaring anders is.

Nicotinegehalte Doelgroep
0 mg/ml Afgebouwde damper
3 mg/ml Lichte roker
6 mg/ml Matige roker
12 mg/ml Reguliere roker
18 mg/ml Zware roker

 

Nic Salt nicotinegehalte Doelgroep
10 mg/ml Lichte roker
15 mg/ml Matige roker
20 mg/ml Zware roker

 

Nic Salts

Nic Salt e-liquids worden op een andere wijze vervaardigd dan standaard e-liquids. Ze voelen zachter aan in de keel en zorgen voor een snellere nicotine bevrediging in het lichaam.

Nic Salt e-liquids zijn alleen geschikt voor e-sigaretten waarbij het verdampingselement een weerstand heeft hoger dan 1.0 ohm.

Coils

Een coil is het verdampingselement van een e-sigaret. Of dit nu een geavanceerde set, een starterset of een POD systeem is; alle e-sigaretten bevatten een klein elementje dat voor de verdamping van een vloeistof zorgt.

De coil is onderhevig aan slijtage. Naarmate de e-sigaret vaker gebruikt wordt, zal de smaak van de damp steeds meer afnemen. In het begin valt dit niet op. Na een week of soms twee weken gaat de smaak achter uit en is het tijd om de coil te verwisselen. E-sigaretten waarbij je zelf de coil kunt verwisselen kunnen op langer goedkoper voor de klant zijn. Wel levert de klant dan iets in op het gebruikersgemak.

Bij POD systemen zit de coil vaak intern. De coil kan dan niet verwisseld worden, dit gebeurt automatisch wanneer de POD vervangen wordt. Erg eenvoudig dus. Toch bestaan er ook POD systemen waarbij de gebruiker zelf de coil moet verwisselen, zoals bij de Eleaf Tance Max POD e-sigaret. Het is niet heel moeilijk om te doen, het is gewoon een extra handeling.

Bij het installeren van een nieuwe coil is het raadzaam deze alvast voor te druppelen met e-liquid, ook wel primen genoemd. Daarna kan de tank gevuld worden en dient er nog circa 2 minuten gewacht te worden, om zo de coil echt goed te laten intrekken.

De coils gaan circa 2 tot 3 weken mee bij normaal gebruik. Coils zijn meestal in strips van 5 stuks te bestellen.

De weerstand van de coil wordt uitgedrukt in ohm's.

Hoe lager het getal, des te meer damp er geproduceerd wordt. Niet alleen de e-liquid zal sneller verdampt worden, ook de batterij zal weer eerder opgeladen moeten worden. Meer damp geeft doorgaans ook meer smaak.

Hoe hoger het getal, des te minder damp er geproduceerd wordt. Automatisch betekent dit dus ook dat er wat zuiniger om wordt gegaan met de e-liquid en de batterij.

Nabestellen

POD cartridges zijn type en merk gebonden. Dit houdt in dat de POD cartridges van het ene merk niet compatibel zijn met een ander merk. Let daarom bij de nabestelling altijd goed op welk type POD cartridges u nodig heeft.

Ook bij POD e-sigaretten die gebruik maken van een verwisselbare coil is het van belang altijd de juiste coils na te bestellen.

Onderhoud

Bij POD e-sigaretten is het onderhoud eenvoudiger dan bij standaard e-sigaretten. Hoofdzakelijk dient er alleen opgelet te worden dat het contactpunt tussen POD en batterij altijd vrij van stof en vocht is. Regelmatig met een tissue even schoonmaken kan zeker geen kwaad.

Ook is het noodzaak te letten op de USB poort van de e-sigaret. Deze dient ook altijd vrij te zijn van stof en vocht. Vervoer de e-sigaretten niet los in tas of broekzak, maar zorg voor bescherming zoals een etui of hoesje.

E-sigaret batterijen met een vuurknop dienen altijd uitgeschakeld te worden wanneer deze onbeheerd achterblijven of vervoerd worden.

Daarnaast blijven (POD) e-sigaretten echte gebruiksartikelen. Een oplaadbare batterij zal een keer in verval treden en de POD cartridges dienen periodiek vervangen te worden. Een POD batterij gaat doorgaans 150 tot 250 oplaadbeurten mee. Daarna zal de batterij waarneembaar steeds sneller leeg raken.

Hervulbare POD cartridges met interne coil gaan zo'n 1 tot max 2 weken mee. Daarna zal de smaak sterk achteruit gaan. Ook bij een verbrande smaak is het noodzaak de POD te vervangen. Een verbrande smaak kan ontstaan door een nieuwe POD cartridge niet lang genoeg te laten intrekken, of door het niet tijdig bijvullen van e-liquid.

Opladen & veiligheid

 • Stel batterijen niet bloot aan direct zonlicht of andere hitte bron.
 • Zorg dat de contactpunten van de batterij en de POD cartridge altijd vrij zijn van stof en vocht.
 • Bescherm de batterij met een hoesje of etui wanneer deze wordt vervoerd.
 • Schakel het systeem uit wanneer onbeheerd of tijdens vervoer.
 • Gebruik geen beschadigde batterijen.
 • Gebruik geen snelladers voor e-sigaret batterijen.
 • Op batterijen met vochtschade zit geen garantie.